TÚRA

URBEX

TEMETŐ

TEMPLOM

KASTÉLY / VÁR

ARBORÉTUM / FÜVÉSZKERT

Tihany környéke: szív alakú sírkövek Balatonudvarin, Örvényesi középkori templomrom és temető, Kövesdi templomrom Aszófőn, Apáti templom(rom)

by - január 05, 2020

A hazautazás napján persze, hogy ezer ágra sütött a nap, de a hideg és a durván viharos szél nem sokat változott. Nem is bántuk, hogy egy autózós, megállunk-kiszállunk-szétnézünk-megyünk tovább stílusú turistáskodást terveztünk. Az Apáti templomot leszámítva mindegyik helyen jártam már 2014-ben is. Vigyázat, hosszú poszt következik.

 

Google - Szív alakú sírkövek, Balatonudvari
Google - Örvényesi templomrom
Google - Kövesdi templomrom, Aszófő
Google - Apáti templom(rom)

1. nap - Balatonfüredi séta, a Pajtás gőzhajó tragédiája és Jókai-kilátó
2. nap -  Zúzmarás, ködben elveszős túra keresztül-kasul Tihanyban

 

Szív alakú sírkövek, Balatonudvari

A balatonudvari temetőről és a jellegzetes, szív alakú sírkövekről már 2014-ben is írtam. A hozzájuk kapcsolódó legendákról Balatonudvari honlapján lehet többet olvasni, én nem is írnám le újra.

A sírkövek többsége azért nem szabályos szív alakú, sok inkább ovális és az eltelt idő következtében rendesen megkopott, ami nem csoda, az 1800-1850-es évekből valók. Érdekesség, hogy a neveket tagolás nélkül vésték a kőbe, többé-kevésbé olvashatóak is.































Bal oldalon a Református templom, középen Szent Márton püspök templom.



Örvényesi középkori templomrom

Az örvényesi vízimalom szomszédságában, a temetődombon áll az eredetileg 13. századi, román stílusban épült templom, amely az  1770-es években már nem bírta kiszolgálni a híveket, így egy új templom építésébe kezdtek. 1895-ben kálváriát akartak építeni a régi templom anyagából, ami félbemaradt, sokáig így félig lebontva állt, majd 1991-ben helyre állították, jelenleg ravatalozóként szolgál.

2014-es poszt: Örvényesi vízimalom és környéke

A vízimalom téliesítve.


A kifejezetten hangulatos templomdomb a középkor templomrommal (ami igazából már nem rom és ravatalozó).



A temetőről is muszáj volt néhány képet készítenem. Az egészen régi és egészen új síremlékek váltják egymást.













Található itt a hagyományostól eltérő síremlék is.




A Szent Imre templom tükröződése a templomrom ajtaján.



 
 
Kövesdi templomrom, Aszófő
 
Itt is jártam már 2014-ben, most (talán a kevesebb gaznak és elburjánzott növényzetnek köszönhetően) kevésbé volt kísérteties hatása: Kövesdi templomrom 
A története cseppet sem vidám: az egykori Kövesd falu lakosságát itt érte a végzet, a törökök elől a templomba menekültek, a törökök pedig megágyúzták és rájuk gyújtották az épületet. 
A román kori templom római kori maradványokon áll, a szentélye alól kiástak egy felirat nélküli római oltárkövet.
 

Nem jöttünk rá, hogy a zöld tákolmány mi célt szolgálhatott, de ha már nem volt rá szükség, igazán elvihették volna, undorítóan néz ki a rom mellett.




Árnyjáték.


Almás-forrás, a vize hivatalosan nem iható.



 
 
Apáti temprom(rom)
 
Eddig ez a templom kimaradt az életemből. Az egykori, szintén török által elpusztított Apáti településhez tartozott, 1942-ben lekövezték az alapzatát, a teljes pusztulástól megóvták, 1999-ben építették vissza eredeti állapotába. Miséket, koncerteket tartanak benne. A környéke is kifejezetten szép, és arra is rájöttük, hogy a nagy tihanyi túra Őrtorony-kilátó felé vezető útvonala hivatalosan innen kezdődik, parkoló is van mellette.
 











A környék felfedezését ezzel lezártuk, a szél egyre durvább lett (örültünk, hogy a kocsi ajtaját nem tépte le), az ujjaink lefagytak, hangosan vacogtunk. Ezután még visszaugrottunk Tihanyba egy késői ebédre (és kicsit átmelegedni), majd hazafelé vettük az irányt. Kifejezetten kellemes és tartalmas hosszú hétvégénk volt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

0 Hozzászólás