TÚRA

URBEX

TEMETŐ

TEMPLOM

KASTÉLY / VÁR

ARBORÉTUM / FÜVÉSZKERT

Helikon Kastélymúzeum, avagy a Festetics-kastély Keszthelyen

by - július 11, 2020

A horvátországi származású Festetics-család több generáción át, különböző stílusokban - barokk, klasszicizáló késő barokk (copf), neobarokk és neorokokó - építtette Keszthelyen lévő birtokán a hatalmas kastélyt, melynek óriási parkja természetvédelmi terület. A könyvtárban Európa összes jelentős nyomdájából találunk könyveket, melyet két évszázadon át gyűjtöttek. A kastélyban 18 eredeti állapotában megmaradt vagy korhűen rekonstruált termen át lehet a főúri életformából ízelítőt kapni, ezen kívül pálmaház, madárpark, vadászati- és hintókiállítás, modellvasút kiállítás is megtekinthető.Google+


1. nap - Naplementés murvabánya autóronccsal és Festetics-kilátó Gyenesdiásnál
2. nap - Szigligeti vár
3. nap - Badacsonyi kilátások és a kényszermunkatábor romjai
4. nap - Tapolca
4. nap - Csobánc

 
A kastélyról, a Festetics-családról és a programokról részletes információ a kastély honlapján található: http://helikonkastely.hu

A kastélynézés kicsit rohanósra sikeredett, mivel elég későn értünk oda (6 óráig volt nyitva, nekünk 5 óra rémlett), és tisztában voltunk vele, hogy nem kicsi területről van szó. Kombinált, mindenre jó jegyet vettünk, ha már ott vagyunk, nézzük végig minden.

A főépületben kezdtünk, itt a táskát le kellett adni a ruhatárban, a többi helyre már lehetett vinni (víz és valami kisebb ennivaló nélkül szerintem elindulni sem érdemes). Kaptunk szépen illusztrált térképet és tájékoztatót is, jó szolgálatot tett.

Egy biztos: a kastély meseszép. A világos, fehér, arany, zöld színekkel dominált szobák és a sötétebb, pirosas-bordós falú szobák, vagy nagyon kontrasztos tapétájú szobák követik egymást. Mindegyik szobának saját stílusa van. Ami különösen tetszett, hogy 1-2 szobától eltekintve a díszítettség nem tűnt túlzónak, nem éreztem, hogy rám szakad az egész, hanem kifejezetten élhetőnek tűnt.

És akkor jöjjenek a képek:


A gyönyörű és értékes könyvtár. Sokáig kellett várnom, hogy éppen ne legyen bent senki, itt mindenki leragadt kicsit. A könyveket kölcsönözni nem lehet, de helyben használni igen jegy ellenében.


Kedvenc lépcsősorom.


A kápolna. A szobornál egy érdekes fényjelenség figyelhető meg nyári időszámítás szerint 10 óra után: a beeső fénynek köszönhetően úgy tűnik, mintha egy alak balról Szent Zsófia vállára tenné a kezét (erről már csak utólag olvastam, de az időpont amúgy sem lett volna jó, szóval ezt buktuk).
Van, akinek ezt sikerült lefotóznia: https://helikonkastely.blogstar.hu/2018/12/07/lakik-e-szellem-a-helikon-kastelymuzeumban-/64567/

Az én ízlésemnek ez a tapéta már túl sok.


Ez a másik szoba, aminek a színétől a világból tudnék kirohanni. Valószínűleg ez abban az időben divat volt, mivel szinte az összes korabeli kastélyban található hasonló színű tapéta és bútor.A számomra már sokkal élhetőbb, világos, tágas "nappali".

Csodaszép zongora egy csodaszép szobában.


A sokat megélt Tükörterem: a második világháború idején tiszti klub volt, de üzemeltettek benne mezőgazdasági kutatóintézetet is.


A főépületből átrobogtunk a legészakibb épületbe, ahol a Kocsimúzeum (hivatalosan Hintó) üzemel, ahol a legrégebbi ló által húzott hintótól a modern kori Fordig (legalábbis oldtimer kategóriában) minden megtalálható.

Ezeket a csodákat szívesen kipróbálnám.


 

A Kocsimúzeum után szaladtunk tovább, egy még messzebbi épületbe, ami már a Pál utca túloldalán van. Itt tekinthető meg a Vadászati- és Modellvasút kiállítás.

A halott állatoktól a frász tört ki, sajnálom őket. És itt iszonyatos mennyiségű van belőlük. Néhány teremben komplett jeleneteket rendeztek be kitömött állatokból, van, ahol "csak" a fejük, szarvuk van kiállítva. És a slusszpoén, hogy úgy oldották meg az épületet, hogy közben még csak ki se lehessen menni, végig kell járni az egészet. Gyerekként még érdekes volt a hasonló jellegű kiállítás (sok állatot úgyse láttam más módon, esetleg állatkertben), felnőtt fejjel viszont kifejezetten nyomasztó a hangulata.

Szerencsétlen medve fejétől azért mindig elkap a röhögőgörcs.

Ez a terem kicsit kiverte nálam a biztosítékot. Aztán rájöttem, hogy van még.
A Modellvasút annyira nem érdekelt minket, fotót se csináltam róla, a gyerekek amúgy is befoglalták.


Miután újra friss levegőhöz jutottunk, visszafelé indultunk a parkba és a Pálmaházba. Itt már eléggé fáradtunk, mondhatni agyilag zoknik voltunk, de már a pihentető rész következett.
Az oroszlános kút a Festetics-család címerállataival.


A Pálmaház. Nem nagy, de hangulatos és érdekes növények is vannak.


Már ezért is megérte: most láttam először élőben golgotavirágot.


A Pálmaház végében cuki papagájok és pintyek élik hangos mindennapjaikat.
A kert is gyönyörű. 

Mentálisan nagyon fárasztó volt ennyi mindent látni ilyen rövid idő alatt. Ha valakinek van ideje, érdemes egy egész napot rászánni a nézelődésre. Este pár perc alatt kidőltünk, hiába volt durva szélvihar odakint. Következő nap pedig megmásztuk és bejártuk az egész Badacsonyt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

0 Hozzászólás