TÚRA

URBEX

TEMETŐ

TEMPLOM

KASTÉLY / VÁR

ARBORÉTUM / FÜVÉSZKERT

Kápolnák útja #1 - Kecskemét-Hetényegyháza

by - június 15, 2014


 
Az Alföld állandóan változó tájai, aranyló búzatáblák, az égővörös pipacsok, a hihetetlenül kék ég, a megbúvó tanyák egyszerre tűnnek mesebeli tájnak és adnak egyfajta szabadság-érzést, ugyanakkor kiszolgáltatottnak és elveszettnek is érzi magát az ember.
A Kápolnák útja túraútvonal Kecskemétről, az Arborétumtól (pontosabban Mária-kápolnától) indul és egészen Ócsáig tart, 90 km hosszan.
Az eredeti cél Kecskemét-Lajosmizse lett volna, de köszönhetően a túrajelzések hiányának, a melegnek és a mániákus fényképezésnek, végül Hetényegyházáig, a Nyíri-erdőig jutottunk.



Facebook
Google+

Az eredeti leírásban az Arborétumtól Méntelekig 16 km van megadva (mi ugye odáig nem mentünk el), Google Maps normális úton olyan 9-9,5 km-t ír, ami nem a túraútvonal és gyanúsan többnek is tűnt (mondjuk abban a kitérők nincsenek benne) és persze a jelzések hiányosságából fakadó kóválygást sem számolja.
Persze ez nem az egyedüli eset volt, hogy többször azt se tudtuk, merre kell tovább menni, jó irányban haladunk-e, és nézhettük a telefonon is, hogy hol lehetünk és merre tovább, amikor a GPS se találta meg a helyet. Ez elég vicces tud lenni a puszta kellős közepén. Néha nem tudom, hogy direkt szeretnek-e a túrázókkal kiszúrni, de találkoztunk már olyannal is, hogy a jelzés pont az ellenkező irányba mutatott, vagy úgy nagyjából egy búzatábla közé. Mindegy, szeretjük a kihívásokat.
Ilyen apróságok ellenére érdemes végigjárni a túrát.

Az Arborétum után.








Nem irigyeltük. 


















































































Jurta az Alföld közepén. Ez nincs benne a túraleírásban.

Egy tanya kertjében. Egy Árpád-kori templomromot kerestünk volna, egyelőre nem sok sikerrel. Nagyjából tudtuk, milyen irányban van, viszont a földeken nem lehet csak úgy keresztülvágni... 






Seregélyek.

Itt nagyon nem tudtuk, hogy merre kell menni.

Két tábla közé belőttük magunkat és végül megtaláltuk a templomromot.

Lövésünk nem volt, hogy merre megyünk, a facsoport gyanús volt. Bár Árpád-kori templomrom címén nem erre számítottunk.





Az ominózus templom. Nagy kitérő, nagyjából semmiért. Azért pihenőnek jó volt.




Móricz-fa. Érdekességnek jó, de semmi extra.





A Nyíri-erdő felé, vasúti megállónál.



Eredetileg az erdőbe mentünk volna be, de már nem volt lelkierőnk odáig elgyalogolni. Kb. 1 km-rel a bejárat előtt beestünk a Potyka Pihenőparkba. Határozottan jó hely. Belógattuk a lábunkat a vízbe és nagyjából megpróbáltuk lemosni a kilónyi port, több-kevesebb sikerrel. Üdítő volt... a halak talán nem haltak ki.



Elindultunk hazafelé.


Házikó a Nyíri erdőtől Hetény főutcája felé.


Buszra várva.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

0 Hozzászólás