TÚRA

URBEX

TEMETŐ

TEMPLOM

KASTÉLY / VÁR

ARBORÉTUM / FÜVÉSZKERT

Búzásvölgyi-tó, Recsk

by - szeptember 28, 2014



 

A Búzásvölgyi-tóról semmi fogalmunk nem volt, de még a délutánra akartunk valami programot csinálni. Azt terveztük, hogy körbejárjuk (olyan 12-13 km) és egy szimpla séta lesz. Hát persze. Hello, vaddisznók és akut rosszullét.




Facebook
Google+

Recskvasárnap felől értünk a tóhoz, ami a Búzásvölgyi patak duzzasztásából keletkezett. Térkép alapján úgy lőttük be, hogy kényelmesen körbe lehet sétálni, sőt a délkeleti, emelkedős partján kisebb ösvényeket is láttunk felfelé. Azt furcsálltuk, hogy sehol nincs egy turistaút és tényleg csak a parthoz közel láttunk horgászokat, piknikezőket, pedig a környék meseszép, főleg így szeptember táján, amikor már kezdenek színesedni a fák.
Szépen elindultunk a déli sarkától, aztán megláttuk keletre, a dombra felfelé vivő ösvényt és úgy gondoltuk, hogy felmegyünk és szétnézünk onnan is, hátha szép lesz a panoráma a tóra. Az ösvénnyel nem is volt gond, bár a kicsit homokos-agyagos földben elég sok állat nyomát láttuk és figyelni kellett, hogy ne törjük ki a bokánk. Egy tisztáson egy egész komoly vadászles és vadetető árválkodott, bár állattal még mindig nem találkoztunk. Végül belefutottunk fent egy útba, amin vidáman el is indultunk. Tényleg szép vidék, bár a tóra a növényzet miatt egyáltalán nem láttunk rá. Dimbes-dombos táj, művelt földek és a vad vidék váltogatja egymást.
Azért az egyre furcsább lett, hogy sehol egy ember, teljesen kihalt a vidék, autóval elhúztak mellettünk talán kétszer és úgy néztek ránk, mintha nem lennénk normálisak. Nem igazán értettük a szituációt.
Aztán egy jó bokros rész mellett elhaladva mintha röfögést hallottunk volna. Aztán megint. Na akkor esett le, hogy valószínűleg emiatt nincsenek túraútvonalak errefelé, és szépen összeállt, hogy a nyomok egy része milyen állattól származik és az út mellett szép sorban állnak a tölgyek, alatta meg a lehullott makkok...
Elég gyorsan (mondhatni feltűnésmentesen bepánikolva) elindultunk visszafelé az úton, aztán lefelé a tóhoz. Szerencsére egyetlen vaddisznó se követett minket. Igazából látni se láttunk egyet se, de a hangjuk az út mellett nagyon közelről hallatszott...
Persze a tó megkerülését nem adtuk fel, kb. a keleti part felénél értünk le egy másik keskeny földúton. Azért lefelé menet tényleg szép volt a panoráma, már ha fent nem élvezhettük. Viszont éreztem, hogy valami nem oké a gyomrommal. Ami néhány perc múlva odáig fajult, hogy alig bírtam kiegyenesedve járni. A tó előtt ettem egy gyrost ebéd gyanánt, de nem volt óriás adag és a krumpli se volt túl olajos, ötletem se volt, hogy mi történt. Szóval ha nem kellett volna valahogy visszajutni a túlpartra a kocsihoz, akkor valószínűleg látványosan fetrengtem volna. De kemény voltam, szóval uccu, kerüljünk, már majdnem félúton vagyunk...
Nem egyszer eszünkbe jutott tölgyfák alatt, hogy bárhol belefuthatunk állatokba, úgyhogy az állapotomhoz képest igyekeztünk haladni, ráadásul kezdett lemenni a nap. Térképen láttuk, hogy a tó északi részén van egy híd, gondoltuk, hogy ott rövidítünk, de megláttuk az állapotát és sürgősen letettünk róla. A 2-4 méteres vízmélység nem vonzott, főleg hogy nem tudok úszni... Az északi rész egyébként inkább mocsaras, nádas, alig találtunk ösvényt és tele van vízimadárral. Több helyen is láttunk vadászlest, nem véletlenül.
Nagyon kínkeservesen vonszoltam el magam a kocsiig, de megérte. Akinek van ideje és nem csak horgászni szeretne, nyugodtan kerülje körbe, meseszép és gondozott az út, csak ne nagyon térjen le róla....

Már nem rossz a látvány.

Gyönyörű, tiszta tó, fantasztikus színekkel.











Ösvény a víz mellett, nagyjából hasonló megy végig, kivéve az északi mocsaras részt. Több helyen vannak padok, pihenőhelyek. Horgászni, piknikezni kiváló.

Elindultunk felfelé. A képen nem látszik, de elég meredek volt.


Az első vadászles, amit láttunk. Háttérben a tó.




Felértünk, ez már a felső út. És megjelölt fa.

Orvvadász-les, vagy mi?





Nem csúnya táj. 



Nagyjából errefelé, jobbról hallottuk a röfögést. Látni nem láttunk semmit a sűrű növényzettől.


Elindultunk lefelé.






Ismét a tó mellett, vaddisznómentes övezetben.

Tölgyes-sor.

Toalettre tippelnénk. Vagy raktár. Valószínűleg a terület fel van osztva, mert mindegyik más-más stílusú.


Jééé, egy ember!





A híd, amit inkább kihagytunk.Valószínűleg másnak is így egészséges. Indiana Jones-rajongók esetleg próbálkozhatnak.

Még egy vadles.

És még egy. Ez már az északi mocsaras rész.




Szép kis utat takaríthattunk volna meg vele...





A kezdődő ősz és lemenő nap fényei.








Itt már kezdtem reménykedni, hogy élve elérjük az autót.



EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

0 Hozzászólás